دوره ی کارشناسی پیوسته پرستاری اولین مقطع تحصیلی رشته ی پرستاری است که برنامه ی آن براساس ضوابط علمی و ارزش های اسلامی تهیه و تدوین شده است.آموزش پرستاری در سطح کارشناسی زمینه ساز تربیت پرستار حرفه ای است که به عنوان یک پرستار عمومی بتواند بررسی و شناخت وضعیت سلامت،ارائه خدمات و هماهنگی مراقبت ها رادر عرصه های مختلف به فرد،خانواده و جامعه عهده دار شود.
تاریخچه پرستاری در دنیا:
پرستاری مدرن در قرن ۱۹ میلادی در آلمان و بریتانیا شروع شد و در سال ۱۹۰۰ در سراسر جهان گسترش یافت. پرستارانی که در مراکز مذهبی با انگیزههای مذهبی در حال آموزش دیدن بودند رفته رفته قواعد سختگیرانه پزشکی و سلامت و مراقبت علمی را میآموختند که توسط پزشکان تدریس میشد.
پرستاری حرفهای در ایران برگرفته از پرستاری حرفهای در کشورهای اروپایی است، اولین بار در سال ۱۲۹۴ شمسی میسیونرهای مذهبی در ارومیه مدرسه پرستاری تأسیس کردند و این شیوه بعدها به سایر شهرهای ایران نیز گسترش یافت.
در سال ۱۳۷۳ برنامه کارشناسی رشته پرستاری در راستای آموزشی جامعه نگر تدوین و در سال ۱۳۷۴ برنامه به تصویب شورای عالی برنامهریزی وزارت فرهنگ و آموزش عالی رسید. پس از تشکیل شورای عالی برنامهریزی علوم پزشکی در وزارت بهداشت درمان و آمورش پزشکی این برنامه تحت نظارت کامل وزارت خانه قرار گرفت و بعد از پیگیری فعالان پرستاری اساسنامه قانون نظام پرستاری در ۲۱ مرداد ۱۳۸۰ تصویب شد، اما هم اکنون امکان ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشته پرستاری یکی از نقاط قوت این رشته تحصیلی می باشد.
مقطع کارشناسی ۱۴۲ واحد درسی را در بر می گیرد که ۳۴ واحد درسی به دروس عمومی، ۱۵ واحد درسی به دروس پایه، ۵۴ واحد درسی به دروس تخصصی، ۱۸ واحد درسی به دروس کارآموزی و ۲۱ واحد هم به دروس کارآموزی درعرصه اختصاص دارد. دروس دانشگاهی پرستاری به دو دسته تقسیم می شود. دروس علوم پایه و دروس تخصصی.
دروس علوم پایه شامل انگل شناسی، میکروب شناسی، بیوشیمی، ایمونولوژی، فیزیولوژی، تشریح، آمار حیاتی مقدماتی، تحقیق در پرستاری و فناوری اطلاعات در پرستاری می باشد.
دروس تخصصی شامل تغذیه و تغذیه درمانی، اپیدمیولوژی، روانشناسی، داروشناسی، زبان تخصصی، فرآیند آموزش بیمار، اصول و مهارت های پرستاری، اخلاق پرستاری، پرستاری سلامت فرد و خانواده، جامعه و محیط، بررسی وصعیت سلامت، پرستاری مادران و نوزادان، مفاهیم پایه پرستاری، پرستاری بزرگسالان و سالمندان، مراقبت های پرستاری در منزل، مراقبت های جامع پرستاری در بخش های ویژه، پرستاری اورژانس در بحران ها، پرستاری کودکان، پرستاری روان و اصول مدیریت خدمات پرستاری می باشد.
پرستاران یکی از اعضای بسیار مهم در کادر و تیم پزشکی و مراقبتی و بهداشتی می باشند و نقش های بسیاری از جمله نقش های مراقبتی، درمانی، حمایتی، مشاوره ای، مدیریتی و … دارند. در رابطه با وظایف هایی که پرستاران بر عهده دارند نیز لازم است بدانید که یاری نمودن به پزشکان و سایر کادر بیمارستان، ثبت مشخصات بیمار در پرونده پزشکی و همچنین ارائه گزارشات پرستاری، همکاری با بخش های مختلف بیمارستان، دادن داروهای بیمار مطابق دستورات پزشک معالج، انجام دادن کارهای تزریقاتی، تزریق خون، تمیز کردن و پانسمان زخم های بیماران و … از جمله وظایفی است که پرستاران بر عهده دارند.
برای موفقیت در رشته پرستاری (به دلیل ارتباط با بیماران ) داشتن ویژگی هایی نظیر توانایی ذهنی و جسمی مناسب، صبر و همدردی و حس دلسوزی، احترام و داشتن برخورد مناسب با بیماران، حفظ آرامش در شرایط بحرانی، علاقه و تمایل قلبی برای کمک به دیگران و … لازمه این رشته است.
اولین و موجه ترین دلیل برای ادامه تحصیل در مقطع ارشد و دکتری، سطح کاری و افزایش دانش فردی شما می باشد و البته با ادامه تحصیل در مقطع دکتری می توانید در حیطه های فعالیتی مسئولیت هایی مانند سوپروایزر بالینی، سوپروایزر کنترل عفونت، سوپروایزر آموزشی و ریاست پرستاری بیمارستان را برعهده بگیرید. همچنین می توانید به عنوان اعضای هیأت علمی در زمینه آموزشی فعالیت نمایید.
داوطلبان با کارشناسی پرستاری می توانند در مقطع ارشد در رشته هایی مانند آموزش بهداشت، ارگونومی، علوم تغذیه، علوم بهداشتی در تغذیه، فیزیولوژی، اکولوژی انسانی، تکنولوژی گردش خون، مدیریت توانبخشی، مدیریت خدمات بهداشت درمانی و.... شرکت کنند.
گرایش های رشته ارشد پرستاری شامل:
روان پرستاری، داخلی جراحی، سلامت جامعه، پرستاری کودکان، مراقبت ویژه نوزادان، پرستاری توانبخشی، مراقبت ویژه، پرستاری سالمندی، مدیریت پرستاری، پرستاری نظامی، پرستاری اورژانس جز گرایشهای ارشد پرستاری می باشد و متقاضیان برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری در هر گرایشی که تحصیل کرده باشند می توانند در مقطع دکتری پرستاری ادامه تحصیل دهند.
شرایط محیط کار پرستار بستگی به نوع مسئولیت و بخشهای بیمارستان و مراکز درمانی که در آن مشغول می باشد، دارد، مثلا یک پرستار که در بخش اورژانس و یا پایگاه اورژانس بیمارستان کار می کند با پرستار بخش اطفال بیمارستان یا بخش داخلی و جراحی و یا ICU و CCUو یا اتاق عمل از نظر شرایط محیط کار با هم تفاوت دارند. پرستار می تواند در بیمارستان براساس سطح تحصیلات( کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری) و سابقه کار، در پستهای پرستار شیفت، سرپرستار، سوپروایزر بالینی، سوپروایزر کنترل عفونت، سوپروایزر آموزشی و ریاست پرستاری بیمارستان مشغول به کار شود. همچنین می تواند به صورت پرستار خصوصی نیز کار کند.
رشته پرستاری جز رشته هایی است که از همان دوران دانشجویی فرد وارد بازار کارشده و مشغول به کار می شود مگر اینکه کسی خودش نخواهد کار کند، بنابراین اگر می خواهید زود استخدام بشوید و شغل و حقوقتان تضمین باشد پرستاری بهترین رشته است. درآمد یک پرستار بستگی به محل استخدام، پست های بیمارستان، ساعت شغلی و موقعیت جغرافیایی دارد. پرستار می تواند در بیمارستان ها، درمانگاه ها، مراکز درمانی، مراکز نگهداری سالمندان و کودکان دولتی و خصوصی کار کند.