تاریخچه رشته فوریت های پزشکی پیش بیمارستانی در جهان و ایران:

امداد رسانی به نیازمندان در شرایط بحرانی ناشی از بلایا و حوادث مختلف در فطرت و نهاد تمامی انسانها وجود دارد و لزوم وجود موسسات امداد رسانی در چنین شرایطی از ضروریات عملکردی در هر جامعه ای می باشد. رشته فوریت های پزشکی به عنوان یک تخصص حرفه ای از دهه 1960 میلادی در آمریکا پایه گذاری شده و پس از نیم قرن اصلاحات پیشرفتهای مطلوبی در زمینه های مختلف در این رشته صورت گرفته است. در ایران نیز در سال 1353 بدنبال فروریختن سقف فرودگاه مهر آباد و برجای گذاشتن خسارات جانی و مالی، دولت وقت تصمیم به تاسیس اورژانس پیش بیمارستانی گرفت و در همان سال تربیت نیروهای مورد نیاز تحت نظر کارشناسان خارجی دوره 6 ماهه صورت گرفت و در سال 1354 مرکز اورژانس تهران با 7 پایگاه راه اندازی گردید و متعاقب آن مرکز اطلاعات اورژانس شهرستانها نیز تشکیل شد. در سال 1376 دولت، طرح ساماندهی اورژانس ها را از اولویت های برنامه وزارت بهداشت اعلام نمود و در همین راستا با همکاری متخصصین مختلف مشخصات کلی برنامه و سرفصل دروس رشته های فوریت تدوین و در هشتمین جلسه شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی مورخ 11/4/79 به تصویب رسید.

 

تعریف رشته  فوریت های پزشکی پیش بیمارستانی:

رشته فوریت های پزشکی پیش بیمارستانی به عنوان یکی از رشته های علوم پزشکی است و محدوده وظایف دانش آموختگان این رشته، ارائه خدمات درمانی به طور مستقل در مواجهه با بیماران اورژانسی و مصدومین ناشی از تصادفات، حوادث و بلایا پیش از رسیدن به مراکز درمانی بیمارستانی مطابق با دستورالعمل های مربوطه می­باشد. همچنین این افراد به عنوان بازوی فعال عملیاتی در تمامی بحران ها و حوادث غیر مترقبه آمادگی و توانایی امداد و کمک رسانی به مصدومین را دارند. دانش آموختگان این رشته ضمن مدیریت صحنه حادثه و حفظ سلامت فردی خود و سایر افراد حاضر در صحنه حوادث در تمامی شهر ها و جاده ها، با استفاده از آمبولانس های زمینی، هوایی، دریایی و ریلی به کمک بیماران و مصدومین اورژانس شتافته و در همه حال آماده خدمت رسانی هستند. همچنین با مدیریت حوادث و بلایا و امداد رسانی در بحران­های طبیعی و انسان­ساز سطح سلامت جامعه را ارتقاء می­بخشند.

 

شرایط و نحوه پذیرش در دوره:

پذیرش دانشجو از داوطلبین مرد بصورت نیمه متمرکز از طریق کنکور سراسری و همراه با مصاحبه و ارزیابی حضوری خواهد بود.

نداشتن هر گونه نقص جسمی، شب کوری و بیماری های مزمن جسمی یا روانی که مانع از انجام فعالیت عملیاتی در حوزه پیش بیمارستانی شود؛از جمله عدم وجود کور رنگی در چشم.

داشتن قد حداقل 170 سانتی متر

شاخص توده بدنی مناسب یا کمتر از 25.

 

برنامه آموزشی دوره کارشناسی پیوسته فوریت های پزشکی پیش بیمارستانی:

مقطع کارشناسی 130 واحد تئوری و عملی را در بر می گیرد که24 واحد آن دروس عمومی، 87 واحد درسی به دروس پایه و

دروس تخصصی کار آموزی، و 19 واحد هم به دروس کار آموزی در عرصه اختصاص دارد. دروس دانشگاهی فوریت ها ی به دو دسته تقسیم می شود. دروس علوم پایه و دروس تخصصی.

دروس علوم پایه شامل انگل شناسی، میکروب شناسی، آناتومی، فیزیولوژی، فناوری اطلاعات، روش های آماری و تحقیق در اورژانس می باشد.

دروس تخصصی شامل آشنایی با سازمان های امدادی، نگاهداشت آمبولانس و تجهیزات آن، بهداشت عمومی، داروشناسی عمومی، احیای قلبی -ریوی پایه ،احیای قلبی و ریوی پیشرفته، اورژانس های داخلی، تروما، پدافند غیر عامل، سلامت در حوادث و بلایا  می باشد.

 

ادامه تحصیل:

در حال حاضر تحصیل در این رشته در مقطع کارشناسی وجود دارد. امیدواریم در آینده نزدیک شرایط ادامه تحصیل در مقطع بالاتر فراهم گردد. اما امکان  ادامه تحصیل در برخی از رشته های علوم پزشکی فراهم است.

 

محیط کار و آینده شغلی:

دانش آموختگان در رشته فوریت های پزشکی می توانند در اورژانس 115و آمبولانس های خصوصی مشغول به کار شوند و با کسب تجربه در این زمینه، به رده های مدیریتی و نظارتی ارتقا یابند. این رشته  به دلیل سیاست گذاری های دولت مبنی بر افزایش تعداد اورژانس در کشور و بهبود کیفیت آنها دارای بازار کار مناسبی است.